RECEPT

Kanderade hasselnötter

400 g hasselnötter
4 msk flytande honung
Ev. lite salt (för att få det sötsalt)

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda nötterna med honungen i en skål. Sprid ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen cirka 10 minuter. Rör om ett par gånger under tiden för att de ska bli jämnt rostade. Förvara i en burk på torr en plats.

Lingongröt

3-4 dl grovmalet kornmjöl
1 liter vatten
Lingon (färska el torkade), efter smak
ca 2 äpplen
Honung

Skala och skär äpplena i små bitar. Koka upp vattnet. Koka kornmjöl och vatten i ca 5 minuter. Rör om hela tiden så gröten inte bränner vid. Blanda försiktigt ner rikligt med lingon och sönderskurna äpplen. Koka försiktigt tills äppelbitarna blivit mjuka. Serveras med några smörklickar. Om du vill få det lite sötare (lingon kan göra det lite surt) smaksätt då med honung.

Kålsoppa

500 g vitkål
1 stor gul lök
50 g smör
1 liter buljong
Ev. salt och peppar efter smak

Hacka löken och vitkålen fint. Smält smör i en kastrull. Häll ner lök och vitkålen och fräs i cirka 5 minuter eller tills kålen och löken blivit mjuka. Häll buljongen över grönsakerna och låt allt koka i cirka 15 minuter. Salta och peppra efter smak.

Glödkakor

5 dl vetemjöl, rågmjöl eller kornmjöl
2 dl mjölk
1 tsk salt
25 g jäst

Blanda alla ingredienser och knåda degen snabbt. Dela degen i 12 bitar. Kavla ut varje bit till en rundel. Grädda utan matfett i en stekpanna på spisen ca 1 1/2 minut på båda sidor.
En fattigare variant kan göras utan jäst. Blanda då alla ingredienser (utom jästen) i en bunke, men ta bara så mycket vatten att det blir till en deg som går att forma. Den får inte vara för lös.

Flata kakor

Kornmjöl
Vatten, mjölk eller filmjölk
Salt
(För sötare kakor tillsätt honung och/eller nötter)

Blanda önskad mängd mjöl med lite vätska i taget och lite salt. Degen ska bli ganska fast så den går att knåda. Knåda degen länge. Forma degen till små kulor. Platta ut kulorna med handen så att de blir tunna. Lägg plattorna på en plåt över glöden i en eldstad eller i en stekpanna. Passar utmärkt till kålsoppa.

Honungskanderade äpplen

10 st äpplen
10 st pinnar
4 dl socker
2 dl vatten
0,5 dl honung

Tvätta och torka äpplena. Stick ned pinnarna i äpplena vid skaftet.
Koka socker och vatten på svag värme tills sockret löst sig. Skumma av. Tillsätt honung och låt koka ca 20 minuter eller tills blandningen är ca 150 grader.
Sockret ska karamelliseras och bli ljusbrunt. Om det inte fått koka tillräckligt länge blir kanderingen seg istället för knäckíg.
Stäng av värmen, och doppa äpplena i knäckblandningen. Låt svalna.