OM MATTIAS

Foto: Melina Gabriella Reid

Mattias Peterberg är uppvuxen och bor i Stockholm. Han är utbildad låg- och mellanstadielärare, har gått flera konstutbildningar, studerat filmvetenskap och är frilansande illustratör.

Vid läggdags brukade hans föräldrar läsa Bilbo – en Hobbits äventyr för honom, och då öppnades nya världar med spännande och fantastiska platser fulla av äventyr. Så fort han kunde läsa själv började han sluka den ena boken efter den andra. Han läste till exempel Sagan om ringen, Till vildingarnas land, Svärdet i stenen, Taran och den magiska kitteln, alla äventyrsklassiker och Astrid Lindgrens verk. Samtidigt började han skriva egna berättelser, teckna och skapa serietidningar som han delade ut till familjen. Förutom bild blev svenska hans favoritämne då han fick skriva uppsatser som alltid uppskattades av hans lärare. På helgerna spelade han gärna rollspel med sina vänner och blev den ”eviga” spelledaren.

Vid sidan om sitt arbete har Mattias alltid fortsatt att skriva. Inspirationen kommer från film, tv-serier, litteratur och serietidningar. Det har ingen betydelse om det är drama, deckare, fantasy eller skräck, han tycker om alla slags genrer så länge det finns en intressant och gripande historia med spännande karaktärer. Några av hans förebilder är Stephen King, George R.R. Martin, Neil Gaiman, Joe Abercrombie, Arthur Conan Doyle, Jan Guillou, Susanna Clarke, Edgar Allan Poe, Anne Rice, Clive Barker och Patrick Süskind.

I De fallna skriver Mattias om komplexa personer, levnadsöden, relationer, svåra val och orättvisor i en värld där inget är svart eller vitt. Hans karaktärer måste kämpa för att lyckas och övervinna sina egna svagheter. Mattias har lagt ner mycket tid på research för att levandegöra den vikingatida fantasyvärlden, mytologin, maten och floran och faunan i det nordiska landskapet.

De fallna är Mattias debutroman.