ÖRTER, GIFTER & ALKEMISKA ÄMNEN

Andvana: En alkemisk drog som till synes får användaren att framstå som död. Andvana får hjärtat att slå mycket svagt och långsamt, och gör så att andningen i stort sett upphör. Drogen sliter hårt på kroppen.

Lækna: En alkemisk bryggd som är smärtstillande och som med tiden kan läka sår, skador och benbrott. Allvarligare skador kan kräva fler doser och längre läkningstid.

Martera: En drog framtagen för att plåga offret fysiskt och mentalt. Innehåller bland annat liljekonvalj och odört. Martera ger aggressiv ångest, hallucinationer, illamående och i slutändan muskelförlamning.

Modersmjölk: Ett gift som administreras genom huden. Det räcker med en mycket liten mängd för att framkalla fruktansvärda, brinnande smärtor som får offret att skälva och falla ihop.

Naja: Ett starkt, snabbverkande gift som förlamar kroppen, men låter den förgiftade behålla medvetandet.

Smaragdormens etter: I träskstaden Hedemyr lever smaragdormen vars giftbett vissa använder som drog. Giftet ger ett starkt rus, starkare än det man kan få av mjöd eller svamp, men är dödligt i större mängder.

Stragulare (”kyrkja” hos de fallna): Ett mycket effektivt och snabbverkande gift vars viktigaste komponent utvinns från giftblåsan hos utvalda steklar. Stragulare är en mörkgrön, trögflytande vätska som ger en allergisk överreaktion och angriper nervsystemet. Då giftet administreras genom sår i huden kan det med fördel strykas på till exempel pilspetsar och knivar. Stragulare är ovanligt och mycket dyrt.

Styrkjaduft: Ett alkemiskt stoft som härdar metall. Det fina stoftet höjer ugnens temperatur och blandas samtidigt med metallen under smältningsprocessen. Lågorna flammar karaktäristiskt blåsvarta och den färdiga artikeln blir upp till tre gånger tåligare. Styrkjaduft ger metallen en mörkare, blåaktig ton och den kan på så sätt skiljas från normalt smidda föremål.

Svefnfarir: En drog som efter en längre tids sjukdom, med frossa och feber, simulerar sömnsjuka (koma) hos offret. Svefnfarir är svår att tillverka och ingredienserna sällsynta.

Sårliniment: Ett liniment tillverkat av rölleka, kardborrerot och johannesört som rörs ihop med bivax och ullfett. Salvan är smärtstillande, avsvällande och bakteriedödande.

Völvans sömndekokt: En örtbrygd av mannablod, vänderot och kamomill som hjälper användaren att sova gott.